Inbreidingsproject
Nieuwbouw twee winkelunits met vier appartementen

Inbreidingsproject

Een inbreidingsproject midden in het centrum van Enschede. Eén van de zeven bouwprojecten om het stadscentrum te verlevendigen. Dat vraagt om slimme en logistieke oplossingen én een strakke planning.

  • Opdrachtgever Coltavast Enschede BV
  • Architect LKSVDD architecten
  • Locatie Centrum Enschede, Hendrik Jan van Heekplein

Inbreidingsproject

Kroon Aannemersbedrijf is gestart met het slopen van de bestaande retail en woningen voor het inbreidingsproject. De architect heeft een fraai complex ontworpen met twee winkelunits en vier appartementen. Deze hebben we grotendeels geprefabriceerd gebouwd. Slopen en bouwen in een stadscentrum betekent een beperkte bouwplaats met weinig ruimte voor het materieel en de opslag van  bouwmaterialen. Je moet rekening houden met de bevoorradingstijden van de omliggende winkels. Daarnaast met de aan- en afvoer van beladingen van bouwmateriaal tijdens winkeltijden en de bereikbaarheid van de winkels. In dit geval hadden we ook nog te maken met de weekmarkt. Bovenal niet te vergeten de omwonenden. Wekelijks hadden we daarom overleg met de gemeente over het inbreidingsproject. We waren op dat moment niet de enige die aan het slopen en bouwen waren in het centrum. Op zes andere plekken waren namelijk ook bouwbedrijven aan de slag. Dat maakt een dergelijk bouwproject complex.

Samenwerking essentieel

We hebben het voortouw genomen in de samenwerking met de diverse betrokken partijen bij het inbreidingsproject. Om vaart in het bouwproject te houden, was de interieurbouwer gelijktijdig met ons aan de slag. Je faciliteert elkaar dan zoveel mogelijk. Een goede planning ligt hieraan eveneens ten grondslag.

Informeren omwonenden

Bij een inbreidingsproject ga je eerst slopen en vervolgens bouwen tussen de bestaande bouw in. Dat kan enige overlast voor omwonenden en andere winkeleigenaren met zich meebrengen. Als je deze partijen tijdig en frequent informeert, ontstaat er begrip en tolerantie. Eens in de drie à vier weken hebben we een nieuwsbrief verzonden om de partijen op de hoogte te houden.

Het inbreidingsproject was een complex maar uitdagend bouwproject. Inmiddels prijkt er een prachtig gebouw aan het Hendrik Jan van Heekplein in Enschede. Een aanwinst voor de stad.