Restauratie rijksmonument
Restauratiewerkzaamheden rijksmonument De Vergaderie

Restauratie rijksmonument

In 2013 zijn de eigenaren van De Vergaderie door de makelaar geattendeerd op het monumentale herenhuis uit 1865 aan de Velperbuitensingel. Het rijksmonument had veel achterstallig onderhoud en was niet geschikt om in te wonen en te werken. Desondanks keken de eigenaren door de vervallen staat heen en zagen de mogelijkheden. Vanuit hier is het idee voor een vergaderlocatie ontstaan. De restauratiewerkzaamheden hebben zij volledig uitbesteed.

  • Opdrachtgever De Vergaderie / particulier
  • Locatie Arnhem, Velperbuitensingel

Restauratie rijksmonument

Na slechte ervaringen met andere aannemers heeft de opdrachtgever ons ingeschakeld voor het oplossen van een rioolprobleem. Zoals bij elk project kijken we verder dan de vraag. Er bleek meer aan de hand met het rijksmonument dan alleen het rioolprobleem We hebben een plan gemaakt voor de restauratie van het rijksmonument met een duidelijk kostenoverzicht. Op deze manier kan een pandeigenaar keuzes maken: wat heeft prioriteit en wat kan wachten?

Restauratiewerkzaamheden voorgevel

Bij de restauratie van het rijksmonument zijn we gestart met het oplossen van lekkages. Aanpakken bij de bron dus. Daarom is eerst de voorgevel met erker gerestaureerd. Een ondeugdelijke reparatie van een lekkage aan het dak heeft voor veel ellende gezorgd. Zowel aan de buitenzijde als binnenzijde. Houtrot, verroeste en volledige vergane stalen liggers bijvoorbeeld. Verder zijn de klossen en ballusters gerestaureerd en waar nodig vervangen. Evenals dakgoten en hemelafvoer. In onze machinale werkplaats hebben onze ambachtslieden houtwerk nagemaakt en hersteld. Niet van het origineel te onderscheiden. Daarna hebben we het rioolprobleem aangepakt. Dit vergde enig denkwerk omdat in een oud pand als dit, er geen standaarden zijn. Bovenal was het compleet afbreken van de badkamer geen optie.

Restauratie achtergevel

Na deze twee projecten hebben de eigenaars een korte adempauze genomen. De restauratie rijksmonument is verder gefaseerd door ons uitgevoerd. De achtergevel is minder gedetailleerd, maar heeft ook sierelementen. Een deel daarvan is in de loop van der tijd verdwenen. In onze machinale werkplaats hebben we deze onderdelen nauwkeurig nagemaakt. Ook was de detaillering die in de jaren ’60 was aangebracht niet in lijn met de rest van de achtergevel. Hierin hebben we eenheid gebracht. Daarnaast hebben we de moderne bitumen dakshingles vervangen door een zinken roevendak

Het souterrain

De laatste fase die we uitgevoerd hebben, was omvangrijk. Namelijk het souterrain. Daar waren nog oude elementen zichtbaar. Die wilde de opdrachtgevers graag behouden. Daarentegen liepen er loden pijpleidingen en allerhande andere losse leidingen over plafond en muren. Het plafond was gestut. Kortom, een chaos van jarenlang lapwerk. We hebben eerst bouwkundige zaken aangepakt. De constructie verbeterd waardoor de stutten weggehaald zijn. Bovendien hebben we het plafond afgetimmerd. Leidingen, elektriciteit en stoppenkast vervangen. Riolering verlegd en afwatering verbeterd in de tuin. In de souterraingang hebben we het ronde toogplafond in oude luister hersteld. Authentieke steentjes zijn weer zichtbaar. De trap is vervangen. Deze is nieuw gemaakt in onze machinewerkplaats. In de hoofdruimte van souterrain was deels nog een historische keukenombouw zichtbaar. In dezelfde stijl hebben we een moderne keuken gerealiseerd. Met houten deurtjes en een granieten blad. De toog boven de keuken is verhoogd. De oude witjes op de wand en de vloertegeltjes van meer dan 150 jaar oud zijn gereinigd. En daardoor behouden. Samengevat: een inspirerende vergaderruimte die eveneens bruikbaar is als keuken. Een prachtige ruimte die tot ieders verbeelding spreekt.

Gewoon geopend

Gedurende alle restauratiewerkzaamheden is De Vergaderie gewoon geopend gebleven. Onze opdrachtgever én de gasten van de vergaderlocatie mogen zo min mogelijk hinder hebben van onze werkzaamheden. We hebben om enerzijds zoveel mogelijk om de verhuurde dagen gepland. Anderzijds werkzaamheden ingepland die het minst hinder opleveren als er gasten waren. Zo kost het de opdrachtgever nagenoeg geen omzet. De winkel kan immers gewoon doordraaien. Het monumentale herenhuis wordt gebruikt om te wonen, te werken en voor de verhuur van twee vergaderruimtes. Een parel voor Arnhem en de kroon op ons werk.