Gevelrestauratie Rijksmonument
Gevelrestauratie rijksmonument

Gevelrestauratie Rijksmonument

Van wat houtrot repareren tot een volledige gevelrestauratie. Door een schildersbedrijf zijn we ingeroepen voor het herstel van ‘wat’ houtrot: een dorpel en een paar kozijnen. Het pand aan De la Reijstraat is een rijksmonument van meer dan 100 jaar oud. Dat betekent dat er ook al meer dan 100 jaar verbouwd en gebouwd is aan het huis. Helaas niet altijd door vaklieden. Daardoor krijg je historische bouwmissers. Zo’n gevelrestauratie begin je daarom altijd met een grondige inspectie van de gehele voorgevel om goed in kaart te brengen wat de status is. Door achterstallig onderhoud aan het schilderwerk is er aanzienlijk houtrot ontstaan in daklijsten, kozijnen en ander houtwerk. Ook is in de loop van der jaren foutieve detaillering ontstaan bij herstelwerkwerkzaamheden van het sierwerk.

  • Opdrachtgever Particulier
  • Architect Willem Diehl
  • Locatie Arnhem, De La Reijstraat 11-13

Uitbreiding opdracht

Het buurpand werd gelijktijdig geschilderd, echter door een ander schildersbedrijf. Ook dit schildersbedrijf heeft ons gevraagd om het pand te inspecteren. Om vervolgens de noodzakelijke werkzaamheden voor de gevelrestauratie uit te voeren. Wat aanvankelijk een kleine opdracht was, leidde tot de restauratie van twee volledige voorgevels. Onze timmerlieden moesten de schilders voorblijven zodat het werk niet zou stagneren. Planning en afstemming met beide schildersbedrijven is dan belangrijk.

Herstel raamwerk met glas in lood

Onze ambachtsmensen hebben het glas in lood uit het getoogd raamwerk gehaald en genummerd.  In onze werkplaats hebben ze het houtwerk gereconstrueerd, het glas in lood gerepareerd en vervolgens in het raamwerk geplaatst. Daarna is het gehele raamwerk weer in het kozijn gemonteerd en geschilderd. Ondanks dat het hout vernieuwd is, is de authentieke uitstraling behouden.

Herstel houtrot daklijst

Bij getoogd, anders gezegd, rond werk komt vakmanschap kijken. Het houtwerk van de getoogde daklijsten was rot. Het rode grenen hout dat vroeger werd gebruikt, is niet meer voorhanden. Tegenwoordig gebruiken we als alternatief Oregon pine. Dit is een Canadese naaldhoutsoort; het is een zeer geschikte houtsoort voor het restaureren van timmerwerk.

Bovendien heeft het de zelfde eigenschappen en uitstraling waardoor het te vergelijken is met de houtsoorten van toen. Uiteraard met FSC-keurmerk waardoor we een bijdrage aan de natuur leveren. We hebben het hout geheel vervangen en is weer bestand tegen weer een wind.

Vervangen balkonhek

Slecht sluitende spijlen van het balkonhek hebben ervoor gezorgd dat er jarenlang regenwater is blijven staan met houtrot tot gevolg. Kroon Aannemersbedrijf heeft de gehele balkonbalustrade nagemaakt in de werkplaats. We hebben twee duurzame houtsoorten gebruikt, Eiken en Western Red Ceder die een lange levensduur garanderen. De balkonbalustrade is geheel vernieuwd, teruggeplaatst en geschilderd.

Aansluiten regenafvoer

Een regenafvoer die niet goed aangesloten is. Ogenschijnlijk lijkt dit niet veel kwaad te kunnen. Het tegendeel is waar. Water heeft jarenlang door houtwerk gesijpeld, waardoor er houtrot is ontstaat. Dit hebben we vernieuwd. Ben je eigenaar van een oud pand, dan is het raadzaam om jaarlijks je pand te laten inspecteren om dit soort venijnige ‘kleinigheden’ te voorkomen. Een kleine investering per jaar die uiteindelijk zijn geld oplevert om erger te voorkomen.

Machinale werkplaats

Kroon Aannemersbedrijf beschikt over een machine werkplaats waar we enerzijds nog authentiek ambachtelijk timmerwerk verrichten. Onze ambachtslieden zijn gespecialiseerd in het restaureren van timmerwerk van oude elementen. Anderzijds staat er een modern machinepark. Dat maakt mogelijk dat we in klein-serie kozijnen, deuren en ramen, lijstwerk, balkonbalustraden, trappen, kasten en houten constructies met een gegarandeerde kwaliteit kunnen produceren. De gevelrestauratie was een uitdagend project met als resultaat twee voorgevels die van de monumentale panden afspatten.

Onze eigen machinale timmerwerkplaats
Onze eigen machinale timmerwerkplaats

Bekijk hier onze timmerwerkplaats