Energieneutrale biobased woning
Nieuwbouw energieneutrale woning

Energieneutrale biobased woning

De befaamde uitspraak van Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan,” is op dit ontwikkelingsproject van toepassing. Een particuliere opdrachtgever wil een energieneutrale woning realiseren in Nijmegen. Niet van stenen, maar van stro. Daarbij wil ze zoveel mogelijk duurzame materialen en technieken toepassen die er zijn. De opdrachtgever vindt het leuk om zelf uitzoekwerk te verrichten. Tot slot hebben we gebruikt gemaakt van FSC-hout voor deze energieneutrale woning. Dat doen we overigens voor al onze projecten. Hiervoor zijn we gecertificeerd. FSC is een keurmerk voor hout. Het FSC-systeem zorgt ervoor dat bossen op de aardbol door verantwoord bosbeheer blijven behouden.

  • Opdrachtgever Particulier
  • Architect StroApp
  • Locatie Park Waaijenstein, Nijmegen

Het beste in duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid is veel mogelijk. De innovaties gaan snel. Met de consequenties dat af en toe bepaalde toepassingen voor ons ook nieuw zijn. Dan is haast geen goede raadgever. Dus we hebben samen de tijd genomen om zaken uit te zoeken en tegen het licht te houden. Wat is de beste oplossing? Wat is esthetisch het mooist? Samengevat: je ontwikkelt en bouwt tegelijkertijd. Krijg je hierbij een beeld van een lemen ‘kleihut’? Dat heb je het mis. Een prachtige energieneutrale woning staat er, waar het comfortabel wonen is.

Energieneutrale woning

Een energieneutrale woning bouwen betekent dat je mens en milieu zo min mogelijk schaadt. We hebben hiervoor dus technieken toegepast om energie te besparen. Dat begint met een hoge isolatiewaarde. Het belangrijkste bouwmateriaal is daarom stro. In het houtskelet zijn strobalen aangebracht. Enerzijds heeft stro een hoge isolatiewaarde. Anderzijds is stro een afvalproduct. Tot slot heb je geen puinafval. Ook hebben we een maximale luchtdichtheid bereikt door een optimale thermische schil. Een goede luchtdichtheid zorgt ervoor dat er minder energienodig is om de woning te verwarmen. Bovendien ontstaan er geen tochtstromen. Natuurlijk hebben we een warmtepomp geïnstalleerd. Daardoor wordt de energieneutrale woning volledig elektrisch verwarmd. Zonder aardgas dus. Verder hebben we een waterontharder geïnstalleerd. Kalkaanslag heeft een isolerende werking en zorgt voor rendementsverlies. Bovendien is het energieverbruik hoger door de effecten van kalkhouden water. Uiteraard hebben we ook zonnepanelen op het dak gelegd en een zonneboiler. Hiermee wekt de familie energie op. Het is een greep uit de technieken die we toegepast hebben.

Duurzaam bouwen loont

Duurzaam bouwen levert je uiteindelijk een forse besparing op de energierekening op. Daarnaast laat je met een energieneutrale woning een minimale voetafdruk achter op aarde. Esthetiek, comfort zijn eveneens belangrijk. Ga je een nieuwe woning of bedrijfspand bouwen, dan wegen we af welke technieken passen bij jouw wensen.