Drup, drup, drup…..

Ahhhhhh…..er komt water uit het plafond. Snel een emmer of een pan om de houtenvloer niet te beschadigen. Een lekkend dak is de schrik van elke pandeigenaar, omdat het niet altijd duidelijk is wat de oorzaak van de lekkage is. Het zoeken naar en oplossen van een lekkage kan beteken dat je een gedeelte van het dak, muur of plafond moet wegbreken. Daar zit niemand op te wachten. Verwaarloos je een lekkage, dan kan het resulteren in houtrot en corrosie met alle problemen van dien. Snel herstel is daarom raadzaam.

Een volle dakgoot

Een verstopte hemelwaterafvoer zorgt ervoor dat er water in de dakgoot blijft staan of over de dakgoot heen gaat stromen. Water dat blijft staan, kan dermate hoog komen dat het de dakgoot aantast. Een jaarlijkse controle kan veel ellende voorkomen.

Lekkage aan het platte dak

Platte daken worden vaak van een bitumen dakbedekking voorzien. Door herhaaldelijk vorst en dooi kunnen de dakranden en naden onderling opengebarsten. Hierdoor kan water op een eenvoudig wijze jarenlang ongemerkt de woning binnen sijpelen. Ondertussen ontstaat er houtrot waar je geen weet van hebt. Jaarlijkse controle van het platte dak voorkomt dit.

Dakpannen liggen niet alleen voor de sier op het dak. Ze beschermen tegen weer en wind. Een losgeraakte of beschadigde dakpan dien je direct te vervangen. Doe je dat niet, kan wederom zonder dat je het in de gaten heb, water je woning binnenkomen. Controleer na een flinke storm je dak en signaleer tijdig of dakpannen vervangen moeten worden.

Lekkage dakkapel

Lekkage aan een dakkapel komt helaas regelmatig voor. Als een dakkapel in een bestaand dak wordt geplaatst, moet dit waterdicht gebeuren. Bij plaatsing kan de dakbedekking of het kozijn beschadigen. Lekkage ontstaat pas na verloop van tijd, bijvoorbeeld na aanhoudende regen. Een grondige inspectie legt de oorzaak bloot en kan de lekkage gerepareerd worden. Ook hierbij kunnen we soms hak- en breekwerk niet voorkomen.

Aanpakken bij de bron

We hebben een aantal oorzaken van lekkages aan dak en dakkapel op een rijtje gezet. Daarnaast zijn er nog legio oorzaken van lekkages te bedenken. Daar komen we in een latere blog op terug. De boodschap is helder: laat een lekkage niet voor wat het is. Achterhaal de oorzaak en pak herstel aan bij de bron. Een witte kwast verf over de waterschadevlek haalt misschien voor het oog de lekkage weg, maar kan ondertussen voor een hoop narigheid zorgen.